Kookworkshops: groepen, bedrijfsuitjes en individuele inschrijving

Wat is er op reis nou leuker dan een dag mee-leven met de lokale bevolking: een onderdompeling in een heel ander leven. Voor een culinaire tijdreis betekent dat: zelf koken maar dan anders. Ingrediënten van toen, recepten van toen, koken op open vuur.

ToenTerTafel biedt kookworkshops op individuele inschrijving en voor grotere en kleinere groepen. Voor de hele familie, een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest. Zoveel mensen, zoveel wensen; ToenTerTafel zorgt ervoor dat de kookworkshop voor koks van alle niveaus een bijzondere ervaring wordt, afgesloten met een fantastische historische maaltijd.

Enkele malen per jaar organiseert ToenTerTafel een workshop met open inschrijving. Het thema en de tijdsbestemming wisselen maar we zorgen altijd voor onverwachte gerechten en bereidingswijzen. De data van deze kookworkshops worden via Facebook bekend gemaakt.

Heb je interesse voor een kookworkshop met een groep? Neem contact op!

Recepten

Een andere vorm van zelf doen: lekker in je eigen keuken kokkerellen en zelf het verleden verkennen. Historische recepten zijn inmiddels op veel plekken te vinden, net als moderne bewerkingen ervan. En ToenTerTafel draagt daaraan bij. Hieronder vind je recepten uit diverse tijden: de originele tekst, een ver- of hertaling naar modern Nederlands en een bewerking tot bruikbaar recept. De collectie begint klein (piepklein), maar zal spoedig groeien.

Veel kookplezier!

Toen Ter Tafel

culinaire tijdreizen

Romeins recept: Gehaktballetjes

Oorspronkelijk recept

ISICA OMENTATA: PULPAM CONSICAM TERES CUM MEDULLA SILIGINE IN VINO INFUSI. PIPER, LIQUAMEN, SI VELIS, ET BACAM MYRTAE EXENTERATAM SIMUL CONTERES. PUSILLA FORMABIS, INTUS NUCLEIS ET PIPERE POSIIS. INVOLUTA OMENTO SUBASSABIS CUM CAROENO
Apicius

Vleesballetjes in varkensnet: snijd botloos vlees fijn en maal het met korstloos brood dat in wijn geweekt is.
Maal tegelijkertijd peper, garum en en veel je wilt mirtebesjes zonder zaadjes. Vorm hiervan kleine balletjes, waarin je pijnboompitten en hele peperkorrels duwt. Wikkel in varkensnet en braad met caroenum.

Ingredienten

 • 500 gram gehakt (rund, varken of half-om-half)
 • 2 of 3 boterhammen zonder korst, geweekt in zoete wijn
 • flink wat vers gemalen peper
 • 2 of 3 eetlepels garum, gebruik Italiaanse of Aziatische vissaus
 • mirtebesjes, als je ze kan vinden
 • 25 gram pijnboompitjes 
 • hele peperkorrels
 • 1 varkensnet
 • 1 glas rode wijn
 • 1 glas druivensap
 • 2 flinke eetlepels honing, of meer naar smaak

Een aantal ingrediënten is niet zo gangbaar. Mirtebesjes zijn nauwelijks te koop. Als ze in de tuin groeien, kun je die oogsten. Garum, ook wel liquamen genoemd, is een saus gemaakt van gefermenteerde vis en kruiden. Thaise vissaus lijkt erop, maar ook in het moderne Italië wordt een vissaus gemaakt die je kunt gebruiken. De Aziatische versie is echter veel makkelijker verkrijgbaar.

Varkensnet is te krijgen bij de slager of bij een groothandel, meestal ingevroren. Ontdooi het in gezouten water dat je af en toe ververst. Knip er stukjes af, zo groot als je nodig hebt. Eenmaal ontdooid is het varkensnet niet houdbaar, maar gezien de geringe kosten ervan is dat niet echt een probleem.

Caroenum is een zoete, bijna stroperige, vloeistof gemaakt van ingekookte most (tweede stadium van druivensap op weg naar wijn). Dit is te vervangen met een combinatie van wijn, druivensap en honing.

Moderne bereidingswijze

Meng het gehakt met het geweekte (en uitgeknepen) brood, garum en eventueel wat fijngestampte mirtebesjes. Voeg geen zout toe: de garum smaakt al zout. Draai er flink veel verse peper door heen, veel peper. Vorm balletjes van het mengsel, zo groot als een bitterbal. Druk in elk balletje een paar pijnboompitten en een paar hele peperkorrels. Knip een stukje van het varkensnet en omwikkel elk gehaktballetje met een stukje net. Dit zorgt ervoor dat de pijnboompitjes en peperkorrels niet uit de balletjes vallen tijdens het bakken. Bak goudbruin en maak intussen de caroenum-saus: kook duivensap, wijn en honing in tot het een beetje stroperig is. Giet de saus over de warme balletjes en serveer direct.

Durf je de hele peperkorrels niet aan? Meng dan nog wat extra gemalen peper door het gehakt. Houd je niet van varkensvlees en gebruik je daarom liever geen varkensnet? Gebruik dan alleen gemalen peper en stamp de pijnboompitjes fijn zodat je ze door het gehakt kan mengen. Wil je het Romeinse recept echt op de voet volgen? Maak dan een wat grotere hoeveelheid caroenum en kook de gehaktballetjes daarin gaar.