NIEUW: Online Kookworkshops

In tijden van pest kan er helaas niet gezellig samen gegeten worden. Het inzetten van moderne middelen biedt soelaas: ToenTerTafel verzorgt vanaf nu kookworkshops via Zoom! In een kookworkshop van ca. 1,5 u demonstreert ToenTerTafel diverse historische gerechten terwijl jij thuis direct meekookt!

Het thema en de tijdsbestemming van de online kookworkshops wisselt, evenals de kosten. Je zorgt namelijk zelf voor (een deel van) de ingrediënten. De volgende data en thema’s van de online kookworkshops zijn nu beschikbaar:

 1. Desserts! 14 maart, 15.00 u – verleden tijd, inschrijven niet meer mogelijk
 2. Frituur! 21 maart, 15.30 u – verleden tijd, inschrijven niet meer mogelijk
 3. Ei, ei, ei! 2 april, 15.00 u

Meer weten of aanmelden voor een workshop?

Wil je op een dag van jouw keuze een live online kookworkshop reserveren voor een groep collega’s, familie of vrienden? Neem contact op!

Kookworkshops: groepen, bedrijfsuitjes en individuele inschrijving

Wat is er op reis nou leuker dan een dag mee-leven met de lokale bevolking: een onderdompeling in een heel ander leven. Voor een culinaire tijdreis betekent dat: zelf koken maar dan anders. Ingrediënten van toen, recepten van toen, koken op open vuur.

ToenTerTafel biedt kookworkshops op individuele inschrijving en voor grotere en kleinere groepen. Voor de hele familie, een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest. Zoveel mensen, zoveel wensen; ToenTerTafel zorgt ervoor dat de kookworkshop voor koks van alle niveaus een bijzondere ervaring wordt, afgesloten met een fantastische historische maaltijd.

Enkele malen per jaar organiseert ToenTerTafel een workshop met open inschrijving. Het thema en de tijdsbestemming wisselen maar we zorgen altijd voor onverwachte gerechten en bereidingswijzen. De data van deze kookworkshops worden via Facebook bekend gemaakt.

Heb je interesse voor een kookworkshop met een groep? Neem contact op!

Recepten

Een andere vorm van zelf doen: lekker in je eigen keuken kokkerellen en zelf het verleden verkennen. Historische recepten zijn inmiddels op veel plekken te vinden, net als moderne bewerkingen ervan. En ToenTerTafel draagt daaraan bij. Hieronder vind je recepten uit diverse tijden: de originele tekst, een ver- of hertaling naar modern Nederlands en een bewerking tot bruikbaar recept. De collectie begint klein (piepklein), maar zal spoedig groeien.

Veel kookplezier!

 

Toen Ter Tafel

culinaire tijdreizen

Uitleg en aanmelden kookworkshops

Hoe werkt het?

Jij staat in je eigen keuken (misschien samen met je partner, kind of een vriend, m/v) met je laptop of tablet in de aanslag. Of het afgesproken tijdstip volg je de link naar de Zoom-meeting Kookworkshop. Deze link krijg je toegestuurd nadat je bent aangemeld en hebt betaald.

Wanneer iedereen is ingelogd, geeft ToenTerTafel een korte inleiding over het onderwerp van de workshop en over wat praktische zaken. Voorafgaand aan de workshop heb je al informatie gekregen over welke keukenspullen je nodig gaat hebben en welke ingrediënten we gaan gebruiken. Een aantal specifiek producten krijg je een paar dagen voor de workshop thuisgestuurd. Voor een aantal ingrediënten moet je zelf zorgen, bijvoorbeeld producten die je in de koelkast moet bewaren zoals boter of kwetsbare producten zoals eieren. Vooraf krijg je natuurlijk een lijstje met de boodschappen die nodig zijn.

Dan gaan we aan de slag: ik leg uit wat we gaan maken en hoe en laat het via het scherm ook zien. Thuis doe je dezelfde handelingen. Tussendoor kun je natuurlijk vragen stellen. Aan het eind van de workshop heb je in je eigen keuken diverse gerechten staan die je direct kun proeven! Of later, als je geduld hebt…

De verschilldende kookworkshops

 • Desserts! zondag 14 maart 15.00 u.
 • Frituur! zondag 21 maart 15.30 u.
 • Ei, ei, ei! Goede Vrijdag 2 april 15.00 u.

Alle workshops zijn ca 1,5 uur lang. Je krijgt na betaling de inloggegevens voor de Zoombijeenkomst. Daarnaast krijg je per mail een boodschappenlijstje en een lijstje met de keukenspullen die je nodig hebt. Voor de meeste workshops ontvang je tot slot een postpakketje met specifieke ingrediënten.

Desserts!

Zoete gerechten door de eeuwen heen. Voor de Middeleeuwse reenactors onder ons: ook prima te maken in een kampement.

 • Oudgriekse honing-cheesecake
 • Middeleeuwse rozen-amandelpudding
 • Middeleeuwse "white leach”
 • Jan-in-de-zak uit de Gouden Eeuw

Kosten: € 30,- inclusief specerijenpakketje

Frituur!

Heerlijk toch, gefrituurde hapjes? Dat vond men vroeger ook! We maken 4 verschillende frituurhapjes, 2 zoet en 2 hartig.

 • Ui en kruidenhapjes
 • Ham/kaas en kruidenhapjes
 • Appelbeignets
 • "Tourtelettes in fryture" deegflpajes met gedroogde vijgen

Kosten: € 25,-

Ei, ei, ei!

Met pasen eet je eieren! Drie verrassende Middeleeuwse gerechten met ei die het uitstekend doen bij een Paasbrunch!

 • Gepocheerde eieren met gouden saus
 • Gevulde eierpannenkoekjes
 • Pittige eierragout

Kosten: € 30,- inclusief specerijenpakketje

Contact

Vul naam, email-adres en evt. je telefoonnummer in. kies de workshop waarvoor je je aan wilt melden of stel je vraag m.b.t. de workshops. Je kunt ook vermelden of je specifieke voedselallergieën hebt. ToenTerTafel neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Kies je workshop

Wilt u gebeld worden?

ik ben akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens onze omschrijving in de privacyverklaring.

Toen Ter Tafel

culinaire tijdreizen

Romeins recept: Gehaktballetjes

Oorspronkelijk recept

ISICA OMENTATA: PULPAM CONSICAM TERES CUM MEDULLA SILIGINE IN VINO INFUSI. PIPER, LIQUAMEN, SI VELIS, ET BACAM MYRTAE EXENTERATAM SIMUL CONTERES. PUSILLA FORMABIS, INTUS NUCLEIS ET PIPERE POSIIS. INVOLUTA OMENTO SUBASSABIS CUM CAROENO
Apicius

Vleesballetjes in varkensnet: snijd botloos vlees fijn en maal het met korstloos brood dat in wijn geweekt is.
Maal tegelijkertijd peper, garum en en veel je wilt mirtebesjes zonder zaadjes. Vorm hiervan kleine balletjes, waarin je pijnboompitten en hele peperkorrels duwt. Wikkel in varkensnet en braad met caroenum.

Ingredienten

 • 500 gram gehakt (rund, varken of half-om-half)
 • 2 of 3 boterhammen zonder korst, geweekt in zoete wijn
 • flink wat vers gemalen peper
 • 2 of 3 eetlepels garum, gebruik Italiaanse of Aziatische vissaus
 • mirtebesjes, als je ze kan vinden
 • 25 gram pijnboompitjes 
 • hele peperkorrels
 • 1 varkensnet
 • 1 glas rode wijn
 • 1 glas druivensap
 • 2 flinke eetlepels honing, of meer naar smaak

Een aantal ingrediënten is niet zo gangbaar. Mirtebesjes zijn nauwelijks te koop. Als ze in de tuin groeien, kun je die oogsten. Garum, ook wel liquamen genoemd, is een saus gemaakt van gefermenteerde vis en kruiden. Thaise vissaus lijkt erop, maar ook in het moderne Italië wordt een vissaus gemaakt die je kunt gebruiken. De Aziatische versie is echter veel makkelijker verkrijgbaar.

Varkensnet is te krijgen bij de slager of bij een groothandel, meestal ingevroren. Ontdooi het in gezouten water dat je af en toe ververst. Knip er stukjes af, zo groot als je nodig hebt. Eenmaal ontdooid is het varkensnet niet houdbaar, maar gezien de geringe kosten ervan is dat niet echt een probleem.

Caroenum is een zoete, bijna stroperige, vloeistof gemaakt van ingekookte most (tweede stadium van druivensap op weg naar wijn). Dit is te vervangen met een combinatie van wijn, druivensap en honing.

Moderne bereidingswijze

Meng het gehakt met het geweekte (en uitgeknepen) brood, garum en eventueel wat fijngestampte mirtebesjes. Voeg geen zout toe: de garum smaakt al zout. Draai er flink veel verse peper door heen, veel peper. Vorm balletjes van het mengsel, zo groot als een bitterbal. Druk in elk balletje een paar pijnboompitten en een paar hele peperkorrels. Knip een stukje van het varkensnet en omwikkel elk gehaktballetje met een stukje net. Dit zorgt ervoor dat de pijnboompitjes en peperkorrels niet uit de balletjes vallen tijdens het bakken. Bak goudbruin en maak intussen de caroenum-saus: kook duivensap, wijn en honing in tot het een beetje stroperig is. Giet de saus over de warme balletjes en serveer direct.

Durf je de hele peperkorrels niet aan? Meng dan nog wat extra gemalen peper door het gehakt. Houd je niet van varkensvlees en gebruik je daarom liever geen varkensnet? Gebruik dan alleen gemalen peper en stamp de pijnboompitjes fijn zodat je ze door het gehakt kan mengen. Wil je het Romeinse recept echt op de voet volgen? Maak dan een wat grotere hoeveelheid caroenum en kook de gehaktballetjes daarin gaar.