Leestips

Het verleden op je bord

Christianne Muusers | ISBN 9789045210360

Voor “Het verleden op je bord” heeft Christianne Muusers de kookboeken in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag doorgespit. Ze heeft uit vijfhonderd jaar geschiedenis in recepten de leukste, lekkerste en meest bijzondere gerechten gekozen. De geselecteerde recepten zijn bewerkt voor de moderne kok: bereidingswijze en hoeveelheden worden nauwkeurig weergegeven voor vele uren kookplezier. Ook de oorspronkelijke recepten zijn opgenomen: leuk om het moderne en oude recept te vergelijken. Interessante wetenswaardigheden, kooktips, mooie foto’s van de gerechten en historische illustraties maken het geheel compleet. Dit is het basisboek voor iedereen die geïnteresseerd is in de keuken van het Nederlands verleden.

The medieval Cookbook

Maggie Black | ISBN 9781606061091

Dit Engelse kookboek bevat bewerkingen van recepten die in de 14e en 15e eeuw zijn opgeschreven. De recepten zijn thematisch geordend: onder andere het leven in het klooster, het hof van Richard II en kerstgerechten komen aan bod. Last van kwaaltjes? Het boek bevat ook enkele recepten die helpen bij lichamelijke ongemakken.
Mijn favoriete recept uit dit boek: Mixed Pickels. Zoetzuur ingemaakte groente die heerlijk smaken bij hartige kaastaart of plakken koud vlees.

Een rijk verleden,

een gouden toekomst

recepten uit de Gouden eeuw

voor de tafel van nu

Floor Nye | ISBN 97890881600355

In de Gouden Eeuw brengt de VOC uit alle uithoeken van de wereld nieuwe producten naar de Nederlanden. Toch zijn in Hollandse recepten uit die tijd vooral gerechten te vinden die gebruik maken van de oogsten uit eigen land: veel groenten, wild en vis. veel recepten uit deze tijd zijn voor onze moderne ogen en mond heel herkenbaar: kreeft in botersaus, spinazietaart en kipragout. Floor Nye heeft in dit boek ook een aantal gerechten opgenomen die niet zo bekend aandoen: gevulde slakroppen, frikadellen met citroensaus en snoepjes van kweeperen.

Rond de tafel der Romeinen

Patrick Faas | ISBN 9789041702104

Een beetje een geschiedenisboek en een beetje een kookboek. Voor wie echt met dit boek in de hand wil koken, is het een uitdaging. Zullen je gasten de hersenpaté gaan eten? Of de gevulde varkensbaarmoeder? Zijn uiers tegenwoordig nog te krijgen bij de slager?
Het geschiedenisdeel van het boek is duidelijk en geeft een overzichtelijk en compleet beeld van de Romeinse keuken en eetgewoonten. En gelukkig bevat het kookdeel van het boek ook veel recepten die uitnodigen tot een avondje Romeins eten.

Victory Cookbook

Nostalgic food and facts

from 1940-1945

Marguerite Patten OBE | ISBN 978075370683

De meeste kookboeken zijn in het verleden geschreven voor de bovenlaag van de samenleving: hoe maak je met de duurste ingrediënten de beste gerechten om indruk te maken op je zeer geëerde gasten? Dit boek heeft een heel andere invalshoek. Het geeft een beeld van de recepten die in het Engeland van de Tweede Wereldoorlog werden gepubliceerd. De recepten waren afgestemd op de rantsoenen die men ontving. Misschien niet het juiste kookboek voor een feestmaal maar zeker interessant. Iemand zin in havermoutworstjes met worteljam?